Geen resultaten gevonden.
Populaire suggesties

ISDE subsidie voor isolatiefolie

Wist je dat jouw klanten bij isolatiefolie in aanmerking kunnen komen voor de subsidie voor verduurzaming? Ook in 2024 investeert de overheid geld in het verduurzamen van woningen. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren een deel van de verduurzamingsinvestering terug vragen.

De ISDE-subsidie kan veel kosten besparen voor jouw klant. De subsidie wordt berekend aan de hand van een vast bedrag per vierkante meter. Worden er 2 of meer maatregelen toegepast? Dan loopt het bedrag op.

Met de subsidie wil de overheid het verduurzamen van woningen stimuleren. In 2024 is het budget verhoogd en zijn nieuwe producten en technologieën toegevoegd. Heb je een isolatieklus en is de klant van plan om meerdere maatregelen toe te passen? Geef dan aan dat ze deze subsidie kunnen aanvragen.

Voorwaarden ISDE subsidie

Aan de subsidie voor verduurzaming zijn verschillende voorwaarden verbonden. De woning moet eerst geïsoleerd worden, daarna kan de subsidie pas worden aangevraagd (binnen 24 maanden na de eerste werkzaamheden). Het is belangrijk dat de woning een bouwjaar heeft van voor 1 januari 2019.

De ISDE-subsidie is gebonden aan een aantal basisregels:

  • De woningeigenaar past een of meerdere maatregelen toe.
  • De huidige woonoppervlakte wordt geïsoleerd (het wordt niet gebruikt voor de isolatie van een uitbereiding zoals dakkapel of aanbouw).
  • Het isolatiemateriaal moet voldoende isolatiewaarde bieden.
  • Het isolatiewerk wordt uitgevoerd door een bedrijf (denk aan een aannemer of zzp’er).
  • Tijdens de installatie moeten er genoeg foto’s worden gemaakt als bewijslast van de werkzaamheden.
  • Je mag per type isolatie één keer een subsidieaanvraag doen. Als er nu wordt geïsoleerd en een jaar later ook, kun je het beste na alle werkzaamheden pas subsidie aanvragen. Als je later een andere maatregel uitvoert, zoals bijvoorbeeld HR++ glas, dan mag je hier wel een aanvraag voor doen.

Aanvullende maatregelen per 2024:

De subsidie per isolatiemaatregel

De ISDE voorziet in een subsidie voor 5 typen isolatiemaatregelen: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolder/vlieringvloer- en vloerisolatie. Hieronder zie je een overzicht van de subsidiebedragen per maatregel (bron: rvo.nl).

Onderstaande bedragen zijn van toepassing bij uitvoering vanaf 1-1-2024:

Type isolatieSubsidie bedrag per m2Minimaal vereiste m2Maximaal vereiste m2Minimale Rd-waarde
Gevelisolatie€19,-10 m2 170 m2 3,5
Spouwmuurisolatie€4,-10 m2170 m2 1,1
Dakisolatie€15,-20 m2200 m2 3,5
Zolder/vlieringvloer€4,-20 m2130 m2 3,5
Vloerisolatie€5,5020 m2130 m2 3,5
Bodemisolatie€3,-20 m2130 m2 3,5

Zo ziet u dat u bij bijvoorbeeld dakisolatie € 15,- subsidie per m2 kunt ontvangen. Bij een gemiddelde dakoppervlakte van 60 m2 betekent dit al gauw een bedrag van € 900,-.

zzp'er aan het werk met dun isolatiemateriaal van Pijlers

De isolatiefolies die in aanmerking komen voor ISDE

Enkele isolatiefolies komen in aanmerking voor de ISDE subsidie. Dit zijn de folies met de beste thermische prestaties die aansluiten op de duurzaamheidseisen van dit moment. Omdat het een flexibele folie is, kan het makkelijk en snel geïnstalleerd worden.

ATI Pro Basic dampdicht

De ATI Pro Basic productlijn is een goede budgetoptie. Met deze isolatiefolie kun je goed de binnenkant van een woning isoleren. Het kan gebruikt worden voor isolatie aan de binnenzijde van het dak, als gevelisolatie, onderzijde van een rieten schroefdak en aan de onderzijde van de vloer.

ATI Pro Bardage dampdicht

ATI Pro Bardage is een productlijn die met minimale dikte een maximale thermische waarde biedt. Het is een veelzijdige folie die op verschillende manieren toepasbaar is. Of je de binnenzijde van het dak gaat isoleren of de vloer; ATI Pro Bardage is in veel gevallen geschikt.

ATI Pro Bardage damp-open

ATI Pro Bardage heeft ook een dampdoorlatende isolatiefolie die geschikt is voor isolatie aan de buitenzijde van een woning. Ook deze folie is veelzijdig en toe te passen op de buitenkant van de gevel, de vloer of buitenzijde van het dak.

ATI Pro Excellence damp-open

Van ons assortiment isolatiefolies biedt de productlijn ATI Pro Excellence de hoogste isolatiewaarde. Door deze folie te gebruiken aan de buitenzijde van het dak met luchtspouw of gevel met luchtspouw, kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie. Met de damp-open product eigenschap kun je zelfs bestaande isolatie laten zitten, omdat deze folie vochtproblemen voorkomt.

ATI Pro Excellence dampdicht

De dampdichte variant van ATI Pro Excellence is momenteel de nieuwste en dikste folie. Deze dampremmende isolatiefolie is uiterst geschikt voor het isoleren van de binnenzijde van het dak, onderzijde van Chinees riet of de onderzijde van een vloer. Met de hoge thermische waarden zorgt deze isolatiefolie voor topprestaties!

Meer informatie over subsidie

Op de website van RVO leest u precies hoe dit in zijn werk gaat. Ook ziet u onder welke voorwaarden u in aanmerking komt voor subsidie, vindt u er een handige rekentool om uw subsidie te berekenen en het stappenplan om uw subsidieaanvraag goed voorbereid in te dienen. Daarnaast ziet u bij stand van zaken budget meteen hoeveel budget er nog beschikbaar is.


Natuurlijk adviseren wij u graag over toepassing van de juiste isolatie. Onze vakkundige medewerkers beantwoorden al uw vragen en geven u advies op maat. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Lees de laatste ontwikkelingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de belangrijkste updates en ontwikkelingen.

Ja, stuur mij het gratis kennismakingspakket.

Kennis maken met onze producten? Vraag dan een gratis kennismakingspakket aan!

Vandaag zijn wij er niet. Morgen staan we weer voor je klaar.